Winkelwagen

Veelgestelde vragen (F.A.Q.)

Moet ik de banden altijd door De Sprint laten monteren?

Nee, u kunt er voor kiezen op de banden ongemonteerd op te halen in een vestiging bij u in de buurt.

Kan ik mijn banden ook op mijn privéadres laten bezorgen?

Nee, op dit moment is dit nog niet mogelijk. U kunt de banden alléén ophalen in één van onze vestigingen.

Zijn de vermelde bandenprijzen inclusief montagekosten?

Nee, de vermelde bandenprijzen zijn wel inclusief de BTW maar exclusief de montagekosten. Deze kosten staan apart vermeld op de website. Ook de wettelijke verwijderingsbijdrage per band staat apart vermeld.

Kan ik wachten tijdens het monteren van mijn nieuwe banden?

Ja, dat kan. Zeker wanneer u een afspraak heeft.

Waar staat TPMS voor?

Nieuwe auto worden standaard uitgerust met een bandenspanningscontrolesysteem TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) Dit is voor nieuwe auto’s verplicht vanaf 1 januari 2014. Sensoren in de band meten continue de bandenspanning en geven tijdig een signaal via de boardcomputer wanneer de spanning niet in orde is. Bij vervanging van uw banden zorgen wij uiteraard voor de juiste bandenspanning en controleren de werking van uw TPMS sensoren. Breng bij een waarschuwing van het systeem uw banden altijd zo snel mogelijk weer op de juiste spanning. Krijgt u regelmatig van één of meer banden een signaal dat de spanning onjuist is laat dit dan door ons controleren. Het kan zijn dat het systeem niet goed functioneert maar ook dat er iets mis is met uw ventiel of dat er een klein lekkage aanwezig is. Laat onze specialisten hier naar kijken. Zij helpen u graag.

Kan ik mijn band ook laten repareren?

Ja, ook voor het repareren van een lekke band bent u bij ons aan het juiste adres. Maar, het repareren van lekke banden is niet altijd mogelijk. Het hangt van de plaats op de band af en de grootte van de beschadiging. Om te controleren of wij de beschadiging goed kunnen repareren zullen wij de band altijd demonteren zodat we ook de binnenzijde kunnen controleren op eventuele schade die vanaf de buitenzijde niet zichtbaar is. Alléén beschadigingen op het loopvlak kunnen eventueel gerepareerd worden. Beschadigen aan de schouders (de rand van het loopvlak) en de wang (de zijkant) tasten de constructie van de band teveel aan waardoor reparatie niet meer mogelijk is. In dat geval zal de band vervangen moeten worden.

Wanneer moet ik mijn banden vervangen?

De wettelijke vastgestelde minimale profieldiepte is 1,6 mm, maar het wordt sterk aanbevolen om een minimale profieldiepte van rond de 3 mm aan te houden. Een profieldiepte onder de 3 mm verhoogt het risico op aquaplaning al aanzienlijk. De band heeft mindere grip op de weg en zorgt voor een langere remweg. Met een bandenprofiel onder de 1,6 mm wordt uw auto afgekeurd en loopt u tevens de kans op een boete bij controle.

Ook wanneer de banden ernstig beschadigd zijn door bijvoorbeeld een stoeprand of scherpe voorwerpen op de weg is het verstandig om deze banden te vervangen. Vaak is er dan ook onzichtbare schade die band extra kwetsbaar maakt.

Wat is de minimale profieldiepte winterbanden?

De minimale profieldiepte is ook hier 1,6 mm maar wij adviseren u ten zeerste om uw winterbanden te vervangen bij 4 mm profieldiepte. Ook de ANWB ondersteunt dit advies! Onder de 4 mm verliezen de winterbanden veel van de unieke eigenschappen die in de winter van levensbelang zijn. Wacht dus niet te lang met het vervangen van uw winterbanden.

Wat is een runflat band?

Met Run Flat banden kunt u met een lekke band nog even doorrijden (maximaal 80 kilometer). Ook als er weinig tot geen bandenspanning meer in de band aanwezig is. De verstevigde wang (zijkant) van de band zorgt ervoor dat de band niet inzakt. Mede hierdoor blijven rij- en remeigenschappen bij beperkte snelheid (Max. 80 km/u) behouden. Maar, let op! Een Run Flat band is niet bedoeld om langere tijd mee door te rijden maar alléén bedoeld om veilig thuis of bij uw garage te komen.

Kan ik wachten tijdens de APK-Keuring van mijn auto?

Ja. In principe kan dat. De koffie staat klaar. Een APK-Keuring duurt ongeveer 45 tot 60 min. Houdt u er wel rekening mee dat de auto geselecteerd kan worden voor een herkeuring door de RDW. In dat geval kan de wachttijd aanzienlijk oplopen. Binnen 90 minuten na de melding moet de herkeuring beginnen. Daar hebben wij geen invloed op. Ook door het uitvoeren van noodzakelijk reparaties om de auto ‘goed te keuren’ kan de wachttijd behoorlijk oplopen.

Kan een APK-Keuring ook op zaterdag uitgevoerd worden?

Nee, in principe niet. Na de keuring moet de auto afgemeld worden bij de RDW. Dit kan niet op zaterdag. Wij kunnen de auto wel keuren op zaterdag maar dan moet u in de week daarna altijd terugkomen voor het afmelden. Krijgt u dan een herkeuring dan moet de auto alsnog blijven staan.

Wat is de juiste bandenmaat voor mijn auto?

De juiste bandenmaat staat vermeld op de zijkant van de band die nu op uw auto gemonteerd is. De bandenmaat geeft verschillende maten van de band weer. De Breedte, hoogte en de inchmaat maken onderdeel uit van bandenmaat. Ook het draagvermogen en de snelheidsindex zijn belangrijk en altijd af te lezen.

Bijvoorbeeld: 195/65 R15 91T (195 mm is de breedte / 65 is de hoogte = 65% van de breedte / R15 = inchmaat / 91 = het draagvermogen / T = de snelheidsindicatie)

Staat u vraag er niet bij? Neem dan contact op met één van onze vestigingen. Onze medewerkers van het servicecentrum helpen u graag.